Jelenlegi hely

A poroltók megfelelő használata

A poroltók megfelelő használataA poroltók, porral oltók a tűzoltás egyik legfontosabb részét képezik, nem véletlenül kötelező épületekben, irodákban poroltókat tárolni, és azokat rendszeresen karbantartani, bevizsgálni.

A poroltók lényege, hogy olyan porokat tartalmaznak, melyek az égést nem táplálják, valamint bomlásuk hőelvonással jár, és égést gátló rétegel alkotnak az égő felületen.

A porral oltók használata rajta van minden eszközön is, de érdemes megismerkedni vele, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kitalálni, hogyan is kell az eszközt használni.

Először is meg kell határozni, hogy milyen típusú tűzről van szó, ez fogja ugyanis meghatározni az oltóanyag típusát. Az „A” típus szilárd anyagok, a „B” típus folyékony anyagok, a „C” típus éghető gázok, a „D” típus fémek, az „F” típus pedig olajok, zsírok tüzének oltására alkalmas.

Maga a poroltó tartályból, tömlőből, szelepkarból és biztosító szegből áll. Az első teendő a biztosító szeg kihúzása, ugyanis enélkül nem fogjuk tudni működésbe helyezni a poroltót. Ezután a tömlőt a tűz felé kell irányítani, majd a kar lenyomásával megkezdhető az oltás. Az oltás során a tömlő jobbra-balra mozgatásával lehet a tüzet eloltani. Tűzoltók hívására, különösen nagyobb tűz esetén, mindenképpen szükség lesz, és addig kell őrizni, figyelni az eloltott tüzet is, amíg meg nem érkeznek. Ha újra lángra kapna, akkor a poroltóval újra oltani kell.

Back to top