Jelenlegi hely

Alkalmasság lézeres látásjavításra

Alkalmasság lézeres látásjavításraMinden lézeres látásjavító kezelést meg kell, hogy előzzön egy részletes alkalmassági vizsgálat, melynek során felmérik a szemek egészségi állapotát, a fénytörési hibákat. Ez egy fontos folyamat, ugyanis vannak olyan helyzetek, amikor valaki nem alkalmas lézeres szemműtétre.

Az alkalmasságot tekintve két csoportot különböztethetünk meg, vannak, akik ideiglenesen nem alkalmasak, és vannak, akik véglegesen nem alkalmasak lézeres látásjavításra.

Az ideiglenes alkalmatlanságot olyan helyzetek, problémák, melyek idővel vagy valaminek a hatására elmúlnak, és utána elvégezhető a kezelés. Az egyik ilyen, ha valaki 18 éve alatti, ugyanis csak 18 éves kor felett végeznek szemműtétet. Ennek oka, hogy nem alakul még ki a szemek végleges fénytörése, amit meg kell várni. Hasonló a helyzet idősebb korban is, ha még romlik a szemünk, akkor is meg kell várni, amíg kialakul a végleges fénytörés, és azt tudják kezelni. Ideiglenes kizáró ok a terhesség és a szoptatás is, ugyanis ezek a helyzetek is megváltoztathatják a szem fénytörési hibáit.

A végleges alkalmatlanság olyan helyzeteket jelent, amikor később sem lesz valaki alkalmas kezelésre. Ilyen pl., ha valaki elmúlt 65 éves. Ha valakinek pacemakere van, akkor sem végeznek szemműtétet, nehogy a lézer megzavarja a pacemaker működését. Az inzulinnal kezelt cukorbetegség is kizáró ok, valamint egyes autoimmun betegségek is.

Back to top