Jelenlegi hely

Mit jelent és mire jó az Apostille cégkivonat?

Mit jelent és mire jó az Apostille cégkivonat?Több különböző cégkivonat típus létezik, vásárlás előtt nem árt tisztában lenni a típusokkal. Általában a hiteles, közhiteles, e-hiteles változatokat ismerik az emberek, azonban az Apostille cégkivonatról már kevesebben tudják, hogy milyen dokumentumról van szó, és mire jó.

Az Apostille cégkivonat tartalmát tekintve megegyezik a többi cégkivonattal, ugyanazokat az adatokat tartalmazza. A különbség a felhasználásban és a hitelesítés módjában van.

Felhasználását tekintve az Apostille cégkivonatot külföldi felhasználásra állítják ki. Külföldi ügyintézések, szerződéskötések során szinte biztos, hogy ezt a típusú cégkivonatot fogadják csak el, az idegen nyelvű hiteles, közhiteles cégkivonatok nagyon ritkán elegendők. Ennek az oka pedig a hitelesítés módjában keresendő. Az Apostille cégkivonat egy olyan felülhitelesítést tartalmaz, amely gyakorlatilag külföldi felhasználásra teszi alkalmassá a cégkivonatot. Ezt más néven Apostille tanúsítványnak és nevezzük, és azokban az országokban fogadják el, melyek csatlakoztak az Apostille egyezményhez.

Az Apostille cégkivonat beszerzése szinte teljesen ugyanúgy működik, mint egy hiteles vagy egy közhiteles cégkivonat igénylése, és az érvényességi ideje is ugyanúgy 30 nap. A különbség, hogy igényléskor meg kell adni azt is, hogy melyik országban fogjuk felhasználni a cégkivonatot, enélkül ugyanis nem állítják ki a dokumentumot. Azzal is tisztában kell lenni, hogy a felülhitelesítés miatt ez a típusú cégkivonat drágább, mint a hazai felhasználásra készült dokumentumok.

Back to top