Jelenlegi hely

Balatonboglár története

Balatonboglár történeteBalatonboglárról manapság általában a helyi strand és a sportrendezvények jutnak eszünkbe, de a településnek nem csak jelene van, hanem igen színes múltja is.

A Balaton környezete már évszázadokkal ezelőtt lakott terület volt, Balatonboglár települést is írásos formában már 1211-ben megemlítették, ekkor még „Baclar” néven. Ahogy az ország jelentős részére, úgy Balatonboglárra is nagy hatással volt a török hódoltság időszaka, ugyanis ebben az időszakban elnéptelenedett a terület, és csak a törökök kivonulása után kezdett el újra benépesülni.

Ebben az időszakban a Somogy és Zala megyei területeket a szántódi mellett a balatonboglári rév kötötte össze, így a település fontos szerepet játszott a közlekedésben, szállításban.

1825-ben építették a Bárány-kúriát, amely a mai napig fennmaradt, műemlék-építményként. A település fejlődéséhez jelentős mértékben hozzájárult az 1863 - 1872 között Fiuméig megépülő Déli Vasút, valamint az 1872-ben megalapított Zala-Somogy Gőzhajózási Társaság. Ebben az évben a társaság gőzhajója megkezdte a rendszeres járatokat a Balatonon.

A 20. század elejére rendkívül sokat fejlődött a település, a polgárosodás is virágkorát élte. A hatvanas és a hetvenes években a hazai és a külhoni turizmus megváltoztatta a város arculatát.

Back to top