Jelenlegi hely

Mit jelent, hogy egy cégkivonat közhiteles?

Mit jelent, hogy egy cégkivonat közhiteles?A közhiteles cégkivonat rengeteg pályázat, banki ügyintézés, céges ügyintézés során a kötelezően benyújtandó dokumentumok közé tartozik. De mi is az a cégkivonat, és mit is jelent, ha egy cégkivonat közhiteles?

A cégkivonat

A cégkivonat egy olyan dokumentum, amely az adott cég cégnyilvántartásban található adatait tartalmazza. Ha bármilyen hivatalos ügyintézésről van szó, és előírás a cégkivonat mellékelése, akkor a hiteles vagy a közhiteles változatra van szükség.

A közhiteles cégkivonat

A közhiteles cégkivonat jelenti a legmagasabb hitelesítési fokozatot, ugyanis egy papír alapú dokumentumról van szó, amelyen szerepel az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pecsétje. Ha nem tudod, hogy elegendő-e a hiteles változat, akkor a közhiteles dokumentum benyújtása megoldja a problémát. Nem érdemes azonban minden esetben a közhiteles cégkivonatot választani, ugyanis drágább, mint a hiteles változat, és a papír alap miatt beszerzése is nehezebb egy kicsit.

A közhiteles cégkivonat tartalma

A dokumentum tartalmazza a cég olyan általános információt, mint a név, székhely, telephely, tevékenység, adószám, cégjegyzékszám. Az általános információk mellett a bejegyzés dátuma, a cég formája, a rövid cégnév, valamint a létesítő okirat másolata is megtalálható a dokumentumban.

Gyakran bizonyítani kell, hogy kik azok, akik eljárhatnak a cég nevében hivatalos ügyekben, valamint azt is, hogy kik a cég tagjai. Szerencsére a közhiteles dokumentum ezeket az információkat is tartalmazza.

Back to top