Jelenlegi hely

Mitől függ a kútfúrás ára?

Mitől függ a kútfúrás ára?Az otthoni kút nagyon meg tudja könnyíteni a háztulajdonosok dolgát. Lehet öntözni vele a kertet, virágokat, de akár még a füvet is anélkül, hogy a vízszámla az egekbe szökne. A kút kialakítása azonban nem olyan egyszerű, érdemes előrelátóan végiggondolni, hogy mitől függ a kútfúrás ára.

A kútfúrás árak elsősorban attól függnek, hogy milyen mélyre kell leásni. Ezt pedig az határozza meg, hogy az adott helyen milyen mélyen van a víz. Nem véletlen, hogy a kútfúrás előtt általában a szomszédokat, helyieket érdemes megkérdezni, hogy az ő kútjuk milyen mélyen van, ez ugyanis segíteni tud a tervezésben. Méterenként kb. 20-25 ezer forinttal lehet számolni.

A talaj típusa, adottságai is befolyásolják a kútfúrás árát. Minél keményebb a talaj, annál nehezebb dolga lesz a kútfúrónak, és így annál magasabbak lesznek a költségek is.

A hatályos jogszabályok szerint minden kutat engedélyeztetni kell, függetlenül attól, hogy milyen kútról van szó. Az illeték 3.000 Ft, de szükség lesz a kérelem benyújtására és dokumentáció elkészítésére is. Összességében a folyamat több tízezer forintba is kerülhet egy általános lakossági kút esetén is.

A kút engedélyeztetése és fúrása után szükség lesz a berendezésekre, amik a kút használatához kellenek. Ez valamilyen oldalfalat (általában speciális csövet), valamint a szivattyút és a csöveket szokták jelenteni. Ezek ára általában 15-20%-a a kútfúrás árának, ökölszabályként lehet így számolni.

Back to top